Аукціони повертаються в PROZORRO з 19 травня

Аукціони повертаються в PROZORRO з 19 травня

Сьогодні, 16.05.2023, відбулась офіційна публікація нової редакції Особливостей здійснення публічних закупівель під час дії режиму воєнного стану, викладена у Постанові Кабінету Міністрів від 12.05.2023 №471. Як зазначено в оприлюдненому документі, зміни набирають чинності через три дні з дня публікації. Відтак, появи в системі Прозорро трираундових аукціонів у відкритих торгах з особливостями слід очікувати з 19 травня 2023р. 0:00 год.

Про це повідомляє Zakupki.ua із посиланням на газету «Урядовий кур’єр».

Слід відзначити, що трираундові аукціони у відкритих торгах з особливостями (за Постановою Кабміну №1178) перестали проводитись у закупівлях, оголошених (розпочатих) після 3 січня 2023р. 0:00 год. в імперативному порядку. При цьому в спрощених закупівлях, відкритих торгах і відкритих торгах з особливостями, що відбувались не на підставі положень Постанови КМ України №1178, передбачена стадія аукціону за наявності в системі поданих щонайменше двох пропозицій/тендерних пропозицій учасників.

З 19.05.2023 0:00 год. замовники під час оголошення тендеру матимуть право відмовитись від етапу трираундового електронного аукціону у певній закупівлі, за умови обгрунтування такого рішення, про що зазначається в самому оголошенні у PROZORRO. Таким чином, в електронній системі закупівель вводиться опціональність аукціонів.

Якщо за вибором замовника відкриті торги проводяться без аукціону, розкриття документів пропозицій учасників має відбуватись одразу після закінчення строку подачі пропозицій (при відсутності блокування закупівлі поданою скаргою в АМКУ). Якщо у торгах замовником передбачено аукціон, то, за умови подачі у закупівлі, як мінімум двох тендерних пропозицій, учасники очікують дати і часу початку електронного аукціону, вказаного у системі, для можливості відкоригувати ціну пропозиції у бік зменшення в ході відведених на цю мету трьох раундів.

У разі подання на торги лише однієї пропозиції, модуль аукціону не запускається.

Про це повідомляє Zakupki.ua