Соціально відповідальні закупівлі: перекладено 71 приклад (включно з українським) передової практики

Соціально відповідальні закупівлі: перекладено 71 приклад (включно з українським) передової практики

Видання Єврокомісії «Впровадження соціально відповідальних публічних закупівель: 71 приклад передової практики» 2020 року стало доступним усіма мовами ЄС, крім ірландської.

Про це повідомляє Zakupki.ua із посиланням на Public Buyers Community.

Соціально відповідальні публічні закупівлі (СВПЗ) — це досягнення позитивних соціальних результатів у державних контрактах. Розумно купуючи, державні покупці здатні сприяти можливостям працевлаштування, гідної роботи, соціальної інтеграції, доступності, дизайну для всіх, етичної торгівлі та прагненню досягти більш широкого дотримання соціальних стандартів.

Зазначена збірка практичних прикладів спрямована на покращення обізнаності та розуміння потенціалу СВПЗ, демонструючи 71 приклад того, як державні замовники досягли соціальних переваг на практиці. Тематичні дослідження демонструють правильні тендерні процедури та ефективну політику, служать джерелом натхнення – як для закупівельників, так і для операторів у соціальній економіці – з метою стимулювання відтворення по усій Європі.

Серед 71 прикладу представлено один приклад СВПЗ з України: закупівля послуг догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, що протягом кількох років через PROZORRO проводить Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (ЦГЗ), – закупівлі доступні на електронному майданчику Zakupki.ua. Наведений приклад є одним із трьох прикладів СВПЗ сектору охорони здоров’я, що міститься у збірнику.

У 2019 році ЦГЗ узяв на себе відповідальність за закупівлю послуг для людей, які живуть з ВІЛ, які раніше надавалися міжнародними гуманітарними організаціями. Це частина ширшого комплексу реформ української системи охорони здоров’я, включаючи створення централізованого органу закупівель ліків. Благодійна організація «100% життя», найбільша пацієнтська організація в Україні, також відіграє ключову роль у підтримці надання послуг ВІЛ-інфікованим в країні та регіоні загалом.

У цьому прикладі упорядниками видання виділені наступні соціальні наслідки:

  • підвищення обізнаності та спрямування більшої кількості ВІЛ-інфікованих на лікування допоможе зменшити кількість нових інфекцій, одночасно покращуючи якість життя постраждалих людей та їхніх родин. Співпраця з кваліфікованими та досвідченими організаціями, включно з неурядовими організаціями, і зосередженість на залученні пацієнтів до власного догляду вважаються ключовими для успіху цих контрактів;
  • прозорі процедури укладання контрактів, у тому числі на медичні послуги та лікарські засоби, приносять широкі переваги українському суспільству. Підвищуючи прозорість і рівень конкуренції для державних контрактів, за оцінками, PROZORRO забезпечила 10% економію державних витрат, які можуть бути спрямовані на соціальні потреби. Громадяни та підприємства можуть бачити, як витрачаються державні кошти, зміцнюючи довіру до публічних служб.

Здобуті уроки та майбутні виклики:

1) тендер на послуги з підтримки ВІЛ-інфікованих вимагає розуміння ринку та використання цільових критеріїв для забезпечення хорошого результату;

2) вимоги до попереднього досвіду та кваліфікації персоналу мають бути пропорційними, щоб гарантувати, що низка організацій, включаючи неурядові організації та соціальні підприємства, можуть брати участь у тендері;

3) технічні специфікації також повинні відображати бажані результати від послуг, не будучи надмірними.

Слід нагадати, що з 19 квітня 2020 року у публічних закупівлях України є опція застосовувати, поруч із ціновим критерієм оцінки, вартість життєвого циклу, що, разом з іншими неціновими критеріями, є важливим інструментарієм для здійснення соціально відповідальних публічних закупівель.

Читайте також: Публічні закупівлі у світлі європейської інтеграції України