ТОП законотворчих нововведень у публічних закупівлях за грудень 2019

  • Зміни у законодавстві за грудень 2019

ТОП законотворчих нововведень у публічних закупівлях за грудень 2019

2022-05-02T11:14:59+03:0026.12.2019|Tags: |

 

Останній місяць року став продуктивним у плані законотворчості щодо публічних закупівель. Декілька прийнятих Законів та близько десяти на розгляді в комітетах. Пропонуємо ознайомитися з тими, що реалізуються на практиці в найближчий час:

  1. Зміни до Закону України “Про публічні закупівлі”: про транспортування природного газу (набув чинності)
  2. Внесення змін до Господарського процесуального кодексу України
  3. Прийнято за основу законопроект  “Про оборонні закупівлі”
  4. Прийнято Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна”
  5. У Прозорро.Продажі з’явиться продаж деревини
  6. 8 грудня запрацювала Нова Митниця, продаж вилученого майна через Прозорро. Продажі

Зміни до Закону України “Про публічні закупівлі”: про транспортування природного газу (набув чинності)

 

З 1 грудня 2019 року вступили у дію запропоновані Президентом України – Володимиром Зеленським зміни до Закону України “Про публічні закупівлі” у зв’язку з відокремленням діяльності транспортування природного газу.

 

Відтепер одноразово може змінитися замовник, який більше не потребує транспортування природного газу, за умови, що новий замовник здатний здійснювати діяльність аналогічну попередньому замовнику, в порядку встановленому Цивільним кодексом України. Окрім цього, дійсний замовник має право укладати договори з постачальником про закупівлю без процедур, якщо закупівля таких товарів необхідна для забезпечення безперервного функціонування об’єктів газотранспортної системи України.

Внесення змін до Господарського процесуального кодексу України

 

Верховна рада в першому читанні прийняла за основу «Проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку» (№2314). Зміни полягають у забороні вживання заходів забезпечення позову, які провокують припинення, відкладення або призупинення конкурсу, аукціону, торгів, тендеру чи інших публічних процедур, які проводяться від імені держави,органів місцевого самоврядування.

Прийнято за основу законопроект  “Про оборонні закупівлі”

 

Законопроектом передбачено розвиток оборонної промисловості в сфері публічних закупівель. Направлення цього Закону діє на покращення рівня характеристик отриманого замовником товару та надання пріоритету українським виробникам.

Що включає законопроект?

У проекті Закону говориться про:

  • надання можливості державним замовникам здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за прозорими та конкурентними процедурами, а також здійснювати закупівлі за імпортом, за умови надання переваги виробникам, локалізованим на митній території України, а також виробникам, які забезпечують більш вигідні умови утримання, сервісу і ремонту поставленої продукції;
  • встановлення державним замовником додаткових критеріїв відбору з метою забезпечення безпеки інформації з обмеженим доступом та безпеки постачання – для забезпечення збереження секретної та конфіденційної інформації та своєчасного та надійного виконання договору;
  • здійснення закупівель у рамках трирічного планування;
  • поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі підходів, що використовуються у відповідних стандартах НАТО;
  • створення умов національним виробникам для безпосередньої участі у проектах щодо постачання товарів, робіт і послуг оборонного призначення для потреб країн-членів НАТО;
  • заборону державним замовникам знижувати рівень рентабельності на власний розсуд;
  • підтримка національної оборонної промисловості як державного, так і приватного сектору, можливість укладання інвестиційних угод на розвиток виробництва;
  • визначення способів захисту інтересів виконавців, що беруть участь у процедурах закупівлі, у тому числі – шляхом запровадження розрахункової ціни на товари, роботи і послуги оборонного призначення у єдиного виконавця.

Також планують ввести діджиталізацію та автоматизацію відомостей щодо ринку оборонної продукції шляхом створення електронного реєстру відповідних постачальників. 

Прийнято Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна”

 

Прийнятий Закон дозволяє з Нового року наблизитися до ліквідації ще однієї корупційної схеми через запровадження моделі спрощеного оцінювання об’єктів нерухомості в максимально короткий термін. 

За Законом, будь-хто має можливість провести автоматичне оцінювання нерухомості та на її підставі укласти угоду стосовно цього об’єкта нерухомого майна. Якщо Вам не сподобалася вартість Вашого майна, оцінена автоматично модулем – можете провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі, до якого будете мати безпосередній доступ. Також, з 1 січня електронні майданчики будуть відключені від Єдиної бази даних звітів про оцінку.

В Законі сказано, що нотаріуси зможуть безкоштовно користуватися Єдиною базою для перевірки довідок та звітів про оцінку об’єктів нерухомості.

У Прозорро.Продажі з’явиться продаж деревини

 

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про реалізацію продажу необробленої деревини через “Прозорро. Продажі”. Триватиме проект з квітня 2020 року до квітня 2021 року для боротьби з корупцією та зменшенням незаконного обігу української деревини. 

Також, на засіданні Уряду прийнято рішення про запровадження єдиного електронного обліку української деревини. Він слугуватиме інструментом боротьби з корупційним наданням дозводів на лісозаготовлі та непрозорим продажем деревини в Україні. Завдяки електронному обігу з’являється можливість проаналізувати внутрішній ринок споживання, що дозволяє запобігти неконтрольованим незаконним  рубкам українського лісу. 

8 грудня запрацювала Нова Митниця, продаж вилученого майна через Прозорро. Продажі

Уряд ухвалив розпорядження, згідно з яким, з 8-го грудня запрацювала Нова Митниця. Повноваження до Державної митної служби щодо адміністрування митних платежів перейшли від Державної фіскальної служби. Окрім цього, прем’єр-міністр Олександр Гончарук заявив, що вилучене майно, яке зберігається на складах митниці продаватиметься ВИКЛЮЧНО через Прозорро. Продажі. А слова Гончарука підтвердив Кабінет Міністрів, який затвердив Порядок реалізації вилученого майна на митних аукціонах. Варто зазначити, що від початку 2019 року на складах митниці зберігається товарів на суму близько 840 млн грн., якими можна поповнити державний бюджет.