Уряд скасував обмеження на попередню оплату в оборонних закупівлях

Уряд скасував обмеження на попередню оплату в оборонних закупівлях

3 грудня 2022 р. набрала чинності Постанова Уряду №1344, яка по фактично усуває бар’єри для укладення державними замовниками у сфері оборони контрактів на умовах передоплати з поставки товарів, робіт та послуг строком понад три місяці і в розмірі більше 30% вартості їх річного обсягу.

Про це повідомляє Zakupki.ua із посиланням на газету «Урядовий кур’єр».

Зміни стосуються контрактів щодо закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення у виробників даної продукції, у постачальників товарів, робіт, послуг, визначених пріоритетними, для виконання державних цільових оборонних програм.  Крім того, оборонним замовникам повернули право укладати договори на умовах попередньої оплати із постачальниками, що раніше порушували умови договорів.

Що передувало:

11 листопада 2022 р. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №1275 щодо порядку проведення оборонних закупівель під час воєнного стану, яка прийшла на зміну Постанови №169. При цьому Уряд не продублював положення останньої в частині попередньої оплати на розсуд державного замовника та його контрагента, у зв’язку з чим оборонні закупівлі ввели в рамки авансових платежів за «ковідною» Постановою Кабміну №641 від 22 липня 2020 р., тобто до тридцяти відсотків вартості і до трьох місяців виконання замовлення. Однак на практиці такі умови передоплати могли заблокувати важливу кооперацію із виробництва і поставки зброї для Української Армії, бо зазначених термінів і обсягів не завжди достатньо для досягнення угоди та проходження повного виробничого циклу іноземними зброярами.