Як правильно замовникам торгів вимагати довідку МВС про несудимість? – Мінекономіки рекомендує

Як правильно замовникам торгів вимагати довідку МВС про несудимість? – Мінекономіки рекомендує

19 червня 2023 р. Міністерство економіки України, Уповноважений орган сфери публічних закупівель, видало роз’яснення щодо формулювання замовниками вимоги до переможця відкритих торгів з особливостями надати витяг з реєстрів МВС про судимість/несудимість фізичної особи – учасника або керівника юридичної особи – учасника.

Про це повідомляє Zakupki.ua із посиланням на лист Мінекономіки від 19.06.2023 за №3323-04/29308-06.

Так, профільне Міністерство звернуло увагу на проблему оперативного отримання витягу МВС з інформаційно-аналітичної системи (ІАС), враховуючи високу навантаженість на ІАС. Однак, деякі замовники визначають в умовах тендеру вимогу стосовно необхідності отримання переможцями довідки МВС про відсутність судимості після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю або (документ має бути виданий) не раніше дати оприлюднення такого повідомлення в Prozorro. Натомість, подібні підходи не є виправданими, адже витяги про несудимість не мають обмеження за строком чинності, містять актуальну інформацію на момент їх видачі. Тим більше, враховуючи той факт, що за Особливостями (Постанова КМУ №1178) відводиться лише чотири дні на завантаження документів переможцем закупівлі.

А тому Уповноважений орган рекомендував встановлювати у тендерній документації правило щодо дати оформлення витягів з ІАС таким чином, щоб переможці торгів могли подати витяги, отримані раніше дати розміщення замовником повідомлення про намір укласти договір в електронній системі закупівель.

Нагадаємо, у квітні 2022 року запрацював он-лайн сервіс отримання довідок МВС про несудимість у формі витягів з ІАС.

З листом Мінекономіки від 19.06.2023 за №3323-04/29308-06, як і з іншими роз’ясненнями та законодавчою базою з питань держзакупівель, можна ознайомитись на сторінці розділу «Законодавство» електронного майданчика Zakupki.ua