Закупівлі генераторів у PROZORRO поза локалізації: Уряд дозволив замовникам 100% імпорт

Закупівлі генераторів у PROZORRO поза локалізації: Уряд дозволив замовникам 100% імпорт

12 листопада 2022 р. набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України №1261, відповідно до якої вносяться перші зміни до Особливостей закупівель згідно Постанови КМУ №1178, в частині виключень із правила щодо дотримання ступеня локалізації виробництва.

Завдяки зазначеним законодавчим змінам, на період дії правового режиму воєнного стану (+90 днів після його скасування/припинення) державні замовники зможуть придбавати «ковідні» товари, що постачаються на митну територію України без сплати ПДВ та ввізного мита (визначені Постановою Кабміну від 20.03.2020 №224), без необхідності враховувати частку місцевої (української) складової у кінцевому виробі, пропонованому учасником тендера до поставки (у 2022 році така частка становить не менше 10%, у 2023 – не менше 15%). З 11 листопада 2022 р. перелік «ковідних» товарів поповнився, зокрема, електрогенераторними установками і трансформаторами (Постанова КМУ №1260). Натомість, саме дизельні, бензинові, турбо- генератори, трансформатори визначені у Законі України «Про публічні закупівлі» як такі, що мали б закуповуватись на умовах локалізації виробництва.

Очікується, що нововведення розширять номенклатуру товарів (в першу чергу, електрогенераторів), пропонованих користувачами майданчика Zakupki.ua, адже навіть, якщо у виробі взагалі відсутня українська складова, то це не вважатиметься підставою для відмови продавцю такого виробу у підписанні державного контракту.