Товари з Ірану під забороною у PROZORRO

Товари з Ірану під забороною у PROZORRO

Кабінет Міністрів встановив публічним замовникам заборону на придбання будь-яких товарів, робіт та/або послуг, що походять з Ірану; у громадян Ірану, які не проживають на території України на законних підставах; у іранських юридичних осіб; в українських компаній, у капіталі яких (у якості бенефіціара чи учасника) не менше 10% мають Іран як держава та/або громадяни Ірану, що не проживають на території України на законних підставах. Заборона не поширюється на випадки, якщо активами зареєстрованої в Україні юридичної особи з іранським капіталом управляє АРМА.

Відповідні зміни Уряд вніс до Постанови КМ України №1178.

Про це повідомляє Zakupki.ua із посиланням на Урядовий кур’єр.

Таким чином, статус Ісламської Республіки Іран, її громадян і компаній у публічних закупівлях України прирівняли до статусу держави-терориста Російської Федерації (РФ) та її союзниці Республіки Білорусь (РБ). При цьому зберігся дозвіл на придбання товарів з РФ та РБ для обслуговування та/або ремонту товарів, куплених раніше 19.10.2022.

Зазначені заборони та обмеження у державних тендерах України на Іран, іранську продукцію, юридичних та фізичних осіб стосуватимуться закупівель, розпочатих після набрання чинності змін, тобто з 13 лютого 2024 року. Публічні закупівлі, які були розпочаті до цієї дати, завершуються згідно правил, що діяли до 13 лютого 2024 року.

Читайте також: Е-документи у PROZORRO, професіоналізація, відбудова – схвалено трирічну Стратегію держзакупівель